BOROX ROCOCO

By: BOROX ROCOCO

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Sunday, 20-Feb-2011 20:02 Email | Share | | Bookmark
apa yang aku faham setelah belajar MACRO/Micro







rujuk Facebook album saya: http://www.facebook.com/album.php?aid=9464&id=100000400535219&l=331284a43b

SETELAH AKU BELAJAR DARI TEGURAN, DARI KESILAPAN, BERTANYA, SELIDIK baru aku faham.. apa fungsi foto Macro... kenapa/bagaimana ia diambil...

1.KENAPA macro?

Fotografi micro ni bagi saya adalah ingin merekod sesuatu ciptaan tuhan yang kecil2 dan unik serta mempunyai bentuk/sifat/corak/etc bagi berkongsi dengan audien untuk sama2 mengenali dan melihat keunikan hidupan micro ini...untuk ini pastikan kita merakam objek micro ini bagi menjelaskan seme persoalan diatas untuk dikongsi bersama audien..

2.BAGAIMANA macro diambil?

Pastikan anda menggunakan apeture yg betul bg menjelaskan rupa objek itu kelihatan terang dan tajam... barula org kenal dan nampak sifat yang unik itu...makin tinggi nilai apature (cth f9/f11...) makin luas kawasan yg jelas di fokus...

Pastikan Lighting anda tepat pada sasaran dan tidak pulak over expose! untuk menjelaskan objek yg diambil tu..banyak saya tanya perkara ini dengna Dr.Ali dan dia mengajar saya teknik menggunakan kertas yang diikat di speedlight/flash yang mendonggak keatas kemudian melengkung ke arah lense bagi memantulkan cahaya flash yang lebih lebih lembut kesan dari pantulan itu (bounce)...pastikan angle yang sesuai...

anda boleh guna Raynox untuk mencuba shot macro..xperlu beli lense mahal2 dulu cukup dgn kit lense.. rujuk sini.. http://www.facebook.com/album.php?aid=14302&id=100000400535219&l=61d1386584



Sunday, 20-Feb-2011 19:32 Email | Share | | Bookmark
MAJALAH, BULETIN, KALENDAR dan macam-macam lagi



PERSOALAN: Camna nak wat majalah ye?? guna ape ye?? printing diaorg pakai ape software ape ye nak cetak?? ape set dia supaya printing xcomplain??

Menjawab persoalan ni perkembangan software adalah cepat dari semasa ke semasa sejajar juga dgn kemajuan teknologi cetakan..bagi syarikat pencetakan biasa/kecil dan menggunakan peralatan cetakan lama dan atau yg murah (biase2 jer) selalunya mereka menggunakan aplikasi seperti CorelDraw, Illustrator, Photoshop...dan bagi syarikat lebih moden seperti Karangkraf byk menggunakan aplikasi InDesign, Illustrator dan juga Photoshop..

JENIS SOFTWARE:
Bagi adik-adik atau sedara2 yg ingin mencetak / menghasilkan design majalah, buku, kalender semestinya mengetahui terlebih dahulu syarikat yang berkenaan (utk cetak hasil anda) menggunakan sofware ape?...

1. Indesign: aplikasi yang dicipta khas untuk menghasilkan sesuatu design yang mempunyai byk page..seperti majalah atau sebagainya..sofware ini ibarat menggabungkan 3 jenis software .. gabungan itu spt Photoshop+Illustrator+Publisher..(lebih kurangla..pendek kata byk aplikasi didlamnya.. TETAPI tidak byk syarikat menggunakan software ini...

2.CorelDraw: lebih kurang Indesign...biasanya ini yang saya guna untuk buat apa2 majalah/buletin dan sbgnya...

3.Illustrator: boleh menghasilkan sebarang lakaran/ilustrasi/shape/etc dengan pixel yang jelas...biasanya software ni saya guna untuk buat banner kerana tulisannya tak pecah masa print...byk lg gunanya..

4.Photoshop: haaaa...bagi saya ini la the MASTER of editing!! seme benda bleh buat kalau anda paham semua tool dan fungsinya...skrg version CS5...mmg best..cuba la godek2 seme tool dia tu..faham konsep bermain warna/cahaya/tone/contrast/brightness betul2..baru anda tau kelebihannya...huhu ..
software ini biasa saya guna untuk gubah foto2 pelanggan, buat cover majalah, photo page, photo montaj,dan byk lg... CS5 version bleh edit video lagi..huhu

PENDEK CERITA apa yangaku bebelkan ni... kalau nak cetak majalah atau ape2 berkaitan seperti soalan diatas.. rajin2 la godek software yg disebut tu...byk lg software lain spt Lightroom,Premium, tp ni saya kongsi yg biasa saya guna untuk kerja mendapatkan WANG!!... apa2 soalan bleh tanya insyallah saya jawab sepenuhnya... adiosss


Sunday, 20-Feb-2011 19:26 Email | Share | | Bookmark
AKU KEMBALI.... habis bertapa

lama sungguh aku hilangkan diri dari fotopages..sb2nya byk spam dulu..skrg mgkin fotopages telh buat byk tapisan bg memastikan fotopages xbankrup gtu jer..lgpom skrg ni seme pakai Facebook...xtau knapa dia femes..mgkin sb aplikasinye simple dan mudah...

Telah byk aku pelajari mengenai fotografi dan buatresearch sendiri mengenai editing..maklumlah xmampu untuk hadir mana2 kursus...(xcukup duit)huhu... dan sebagai nafas baru akan aku kongsi seme ilmu2 yang ada untuk tatapan bersama bg yg beginner terutamanya..dan mgkin wat malu je diri aku kat otai2..sb ilmu aku xlah mane pom..cuma niat nak berkongsi.. tunggu kan nanti


Tuesday, 23-Feb-2010 03:14 Email | Share | | Bookmark
KINI SEMUA FOTO ALBUM BERPINDAH KE FACE BOOK

Kepada semua rakan taulan... nampaknya da lama
saya tidak meng uplod foto disini sb da mula aktif dgn Facebook..
jika ingin berkongsi bleh la tgk dlm FB saya..

KAT SINI SPAM BANYAK GILERR!!!! siot!!

Untuk tempahan dan jualan DVD
masih boleh dirujuk disini kerana sebagai Menu..
segala urusan jual beli adalah melalui TELEFON sahaja..
Terima KASIH..






http://www.facebook.com/people/Husmira-Hussin/100000400535219?ref=search


Wednesday, 30-Dec-2009 12:17 Email | Share | | Bookmark
TEMPAHLAH DVD Photogrpher And Editing HARI INI!! masih diskaun



PROMOSI RAYA!!!!!!!

KHAS UNTUK BEGINNER DAN PROFESSIONAL!!

[size=18]KENAPA MESTI MEMILIKI DVD INI?

Anda tidak perlu penat dan pening mencari guru atau bahan untuk menjadi
seorang fotografi dan editing...semua nya ada di dalam DVD ini!
Kerana ianya mengandungi:-


ASPEK FOTOGRAFI:
Penerangan melalui format PDF,Power Point,Word, Video dan petikan Website
Teknik-teknik fotografi profesional
Kaedah Komposisi terbaik
Penerangan pendekatan estetik
Penerangan mekanikal DSLR
Trick Fotografi
Saranan penggunaan alatan dalam situasi berbeza
Skop pasaran
BANYAK LAGI..(kat sini tak habis nak cakap)

ASPEK EDITING:

Penerangan melalui format PDF,Power Point,Word, Video dan petikan Website
1001 trick teknik-teknik Editing Photoshop CS3 & CS4
HDR tutorial
Kaedah editing yang senang,cepat dan mudah

DAN BANYAK LAGI!!




CARA PEMBAYARAN

TEMPAHAN MELALUI SMS!! (0148190028) sila beri nama dan alamat pos

Cara pembayaran adalah melalui tranfer bank ke akaun
Maybank ( 156066141915 Husmira Bin Hussin)

SMS setelah membuat pembayaran
ATAU EMAIL KE
husmira22@yahoo.com (UNTUK TEMPAHAN SAHAJA..lewat buka email)

DVD akan di poskan dlm masa yang terdekat melalui pos laju.

HARGA adalah RM75 untuk seluruh MALAYSIA
*harga telah naik setelah bahan bertambah kepada 2 keping DVD...
ngeee...sorry sebab anda telah lewat bagi tempahan awal..
[/size]


APA-APA HAL SMS ATAU CALL AKU TERUS.. 0148190028.. XPAYAH NAK PENIM2 EMAIL KE PM KE CHAT KER.. takut lambat reply jer...huhu


[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net